Ce este bagheta
Warm Edge?

Cea mai mare pierdere de energie termică dintr-o casă se face prin „termopane” Iar pentru a reduce aceaste pierdere avem nevoie de geamuri termopan de calitate.
Bagheta WarmEdge este distanțierul ce separă foile de sticlă ale gemului tripan sau termopan. Înlocuind vechea baghetă din aluminiu această baghetă are un transfer termic liniar, mult mai redus față de baghetele tradiționale din aluminiu. Realizat dintr-un material compozit, termoplastic acesta nu este un bun conductor termic, izolând mai bine marginea gemului termopan. Această pierdere de căldură care se face prin geamul termopan, v-a determina nevoia de mai multă încălzire termică, pentru a menține o temperatură interioară confortabilă.
Un alt mare avantaj pe care îl are bagheta Warm Edge este acela că reduce considerabil condensul formată pe marginea geamului.

Ce este mucegaiul și cum apare acesta?

Tâmplăria, pe care mulți dintre noi o avem în casă poate favoriza condensul, deci poate contribui la dezvoltarea mucegaiului. Ferestrele termopan sunt foarte utile pentru că împiedică pierderile de căldură, însă ele reduc considerabil circulația aerului. Tocmai de aceea recomandăm o aerisire zilnică și echiparea tâmplăriei cu geamuri termopan de calitate cu baghete WarmEdge.

Ce este mucegaiul și cum apare acesta?

Rata umidității depinde de diferența de temperatură din camera, împreună cu circulația proastă a aerului. Producerea condensului sub forma unor picături mici de apă pe ferestre sau pereți poate da naștere mucegaiului. O familie normală de 3 persoane produce în medie 12 l de vapori de apă pe zi. Baia, dușul, gătitul, florile de casă și uscarea rufelor sunt lucruri ce pot produce umiditate. De asemenea într-o casă care nu este aerisită zilnic, șansele de apariție a mucegaiului cresc.

Baghetele Warm Edge reduc considerabil pierderile de căldură?

Încălzirea locuințelor reprezintă peste 70 % din întreaga energie consumată într-o locuință. Astfel pentru reducerea pierderii energiei termice, avem nevoie de case izolate foarte bine. Nu numai că facturile nu vor mai fi atât de costisitoare, dar se vor reduce și emisiile de carbon. Mai jos aveți exemplu cu diferențele de transfer termic între două sisteme de ferestre cu geamuri termopan.

În imaginile de mai jos vom avea o fereastră din pvc echipată cu geam termopan cu baghetă din aluminiu. Iar în adoua imagine o fereastră din pvc cu geam termopan cu baghetă caldă. Care este diferența între cele două si cum se calculază coeficientul te transfer termic.
Luăm exemplu o fereastră cu un profil ce are în medie un coeficient de transfer termic de Uf = 1.30 W/MpK
– Un geam tripan cu baghetă caldă Ug = 0.70W/MpK
– Coeficient transmisie liniară baghetă distanțier Ψ = 0.08 W/MpK
Af – aria totală a profilelor = 0.42 Mp
Ag – aria termopanului = 0.66 Mp
Ig – perimetrul total al termopanului = 3.30
Aw – aria tâmplăriei = 1.80 Mp

Dacă ar trebui să alegeți o sticlă termoizolantă, ați folosi un material care izolează foarte bine și nu ar permite pierderea de energie termică?

Cu siguranță ați alege (pe bună dreptate) un material izolant, totuși … 66% (două treimi din piață) din termopane sunt încă fabricate cu baghete din aluminiu.
Pentru fabricarea sticlei termoizolante cu distanțierul warm edge se folosește același procedeu de fabricare utilizat și pentru geamurile cu baghete metalice din aluminiu. Diferențele de preț între bagheta caldă și cea din aluminiu este de câțiva euro la Mp (4/5 Euro) Este clar că dacă alegeți o fereastră de ultimă generație, trebuie să vă asigurați că geamul este echipat cu baghetă WarmEdge

Avantajele baghetei Warm Edge:

  • Izolare termică ridicată.
  • Izolare fonică mult mai bună față de cele din aluminiu.
  • Reduce semnificativ apariția umidității pe geam.
  • Reduce pierderea gazului argon dintre cele două foi de sticlă.
  • Sunt disponibile în diferite culori.
  • Se prelucrează mult mai usor față de cele metalice.
  • Ajută la obținerea de certificate pentru casă pasivă.
Un alt mare avantaj pe care îl prezintă baghetele WarmEdge este că sunt disponibile în mai multe culori.
Dacă ați citit întregul articol, acum aveți cunoștințele de bază pentru a face alegerea corectă și să nu vă treziți cu condens în perimetrul geamului. Un ultim sfat despre grosimea baghetei: nu vă lăsați păcăliți de mărime!
Cele mai bune performanțe sunt obținute între 15 și 18 milimetri. De știut că o baghetă de 20 nu este mai bună decât cea de 18, dimpotrivă … o ușoară deteriorare începe din cauza mișcărilor convective din interiorul geamului. Același lucru este valabil și pentru baghetele prea mici de la 10-12 mm, înrăutățind performanțele termice.
În plus, dacă geamurile sunt foarte mari, nu recomand să utilizați baghete prea mici, deoarece în situații particulare se pot atinge cele 2 foi de sticlă.
Din nou, aveți grijă la vânzătorii care nu știu ce a-ți aflat citind acest articol. Fereastra și sticla sunt prea importante pentru ca să decidă în locul dumneavoastră un vânzător care nu este instruit din punct de vedere tehnic. Probleme precum condensul și izolarea slabă sunt pe ordinea de zi, iar soluția este să refaci, cheltuind de 2 ori.